Ontwikkelingen JA|JA

Kort geding Gemeente Rotterdam

De rechter heeft op 20 februari nog geen vonnis gewezen en wij zijn in afwachting van een nieuwe datum waarop de rechter wel een uitspraak zal doen. 

JA-sticker Nieuw

Percentage JA-stickers in nieuwe JA-steden 

Ruim anderhalve maand na de invoering van de JA-sticker in Haarlem, Utrecht en Tilburg kunnen we de eerste ‘stickerpercentages’ met je delen. Dit is het nieuwe netto bereik in de opt-in situatie:

Haarlem: 24%
Utrecht: 22%
Tilburg: 33%

Deze percentages staan voor ‘het nieuwe netto’; 24% betekent dat 24% van de brievenbussen is voorzien van een JA-sticker. Wij zien wel wekelijks wijzigingen in het aantal geplakte stickers en houden dit per gemeente nauwkeurig bij.

Kort geding Gemeente Rotterdam 

Er is nog onduidelijkheid over wanneer de 'redelijke termijn van invoering' van 20 maanden ingaan. MailDB is van mening dat die ingaan na het besluit in een Gemeenteraad. Daarom is MailDB een kort geding gestart tegen de gemeente Rotterdam. Hierin wordt getoetst wat een redelijke overgangstermijn is en wanneer deze overgangstermijn begint. Rotterdam lijkt daar niet aan te voldoen. Op 6 februari heeft de kort geding zitting plaatsgevonden. In deze vlog een eerste reactie na de zitting. Op 20 februari doet de rechter uitspraak. 

De gemeente Haarlem is geïnformeerd over dit kort geding en gevraagd de uitkomsten van dit proces af te wachten voordat ze overgaat op invoering JA-sticker. Om het nieuwe bereik toch te kunnen opbouwen in deze gemeente start MailDB wel met de JA-campagne.

R'dam voert JA-sticker in per 1 april 2020

Ondanks verwarrende berichtgeving op websites van de gemeente en een brief naar adverteerders vanuit de gemeente over de invoering van de JA-sticker in Rotterdam, gaat het Opt-insysteem per 1 april 2020 pas ingevoerd worden. Zoals donderdag 12-12 in de gemeenteraad is besloten.

Gemeenten dringend verzocht ‘redelijke termijn’ aan te houden

De gemeenten die de JA-sticker per 1 januari 2020 willen invoeren zonder dat de gemeenteraad een besluit heeft genomen zijn aangeschreven door MailDB. Ze zijn dringend verzocht om een redelijke termijn van invoering aan te houden.

Wat is een redelijke termijn? 
In de uitspraak van het hoger beroep heeft de rechter aangegeven dat een gemeente een redelijke termijn van invoering moet aanhouden van 20 maanden.

JA-campagne gestart 

Utrecht, Tilburg en Haarlem voeren per 1 januari de JA-sticker, hier is de JA-campagne van start gegaan. In week 51 en 52 verspreiden we 388.000 JA-stickers, één keer samen met het eindejaarskaartje en één keer bij het folderpakket. Ook zijn er vanuit de campagne displays met stickers en een toolkit voor winkeliers beschikbaar. Bestel ze via www.japlakken.nu

KVGO en MailDB gaan in cassatie

Het KVGO (brancheorganisatie grafimedia) heeft besloten cassatieberoep in te stellen tegen het JA-sticker arrest van het gerechtshof Amsterdam. MailDB sluit zich hierbij aan. Spotta heeft als mede initiatiefnemer van de rechtszaak tot nu toe inhoudelijk haar bijdrage geleverd. In het juridische vervolg worden onze belangen vertegenwoordigd door branchevereniging MailDB.
 

Rechtszaak Persgroep - Gemeente Utrecht

Vrijdag 13 december heeft de rechter uitspraak gedaan in de rechtszaak tussen de Persgroep en de Gemeente Utrecht . De gemeente Utrecht is in gelijk gesteld en mag de JA|JA-sticker invoeren die ook geldt voor huis-aan-huisbladen.