Folder versterkt effect van tv-reclame

  • 29-mrt-2018

Consumenten houden van folders, dat wisten we al. Nu wijst onderzoek ook uit dat de huis-aan-huis folder het effect van de tv-reclame versterkt. Kwalitatief onderzoeksbureau ST&T deed hier neuromarketingonderzoek naar in opdracht van folderverspreider Spotta met eye tracking software en EEG.

Folderaanbiedingen blijven beter hangen omdat ze in het brein bewuster en actiever worden verwerkt dan tv-reclames. De folder is daarmee de perfecte aanvulling op de tv-reclame, die weer meer emotionele aantrekkingskracht heeft. Timing is essentieel. Er is een duidelijke toename van verlangen waarneembaar als deelnemers de folder hebben gelezen voordat ze de televisiereclame van hetzelfde merk, product of aanbieding zien ten opzichte van alleen de televisiereclame. Helaas, andersom is het effect minder sterk.

Televisie is leuker. De folder blijft beter hangen.

Tom van Bommel van ST&T Research: “We kregen de opdracht van aanbiedingenplatform Spotta om te kijken wat mensen echt vinden van folders. Niet door het ze te vragen, maar door te kijken naar hun hersenactiviteit en kijkpatronen. Zo kunnen we zien hoe het hele folderproces in elkaar steekt en het vergelijken met hoe je tv-reclame ervaart.”

“We hebben onder andere gekeken naar de aantrekkingskracht. Die is bij de televisie hoger. Niet zo gek, want je hebt er meer bewegende beelden en geluiden die het brein aantrekken. Wat we ook zien is dat de geheugenactivatie weer sterker is bij een folder. Folders worden namelijk bewuster en actiever verwerkt dan tv-reclames in het brein van de consument. De aanbieding die je ziet in een folder zal dan ook beter blijven hangen dan precies diezelfde aanbieding op televisie.”

Eerst de folder, dan televisie

Tom vervolgt: “Er vindt een interessant interactie-effect plaats als je beide middelen inzet. Als je de aanbieding eerst in de folder ziet en vervolgens op televisie, vind je de aanbieding nog interessanter.” 

Bekijk de video en de infographic van het onderzoek en de resultaten.

Folder-versterkt-effect-tvreclame2