Gemeente Amsterdam gedagvaard in hoger beroep tegen JAlJA-sticker Hoofddorp

  • 26-jan-2018

Het hoger beroep tegen het invoeren van de JAlJA-sticker in Amsterdam is in gang gezet. Vandaag is namens de Vereniging Mail Distributie Bedrijven (MailDB), Netwerk VSP (Spotta) en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) de gemeente Amsterdam gedagvaard. Deze brancheorganisaties zijn van mening dat het invoeren van de sticker onzorgvuldig is, de belangen van winkeliers en de branche schaadt en gebaseerd is op onjuiste milieuclaims.

Invoering overhaast en verwarrend
De betrokken brancheorganisaties hekelen de overhaaste invoering van de JAlJA-sticker door de Gemeente Amsterdam. Bewoners, al jaren bekend met het goed werkende NEElJA- en NEElNEE-stickersysteem ervaren de situatie als verwarrend. Onder dit systeem heeft nagenoeg iedereen die geen folders wil al een NEElJA- en/of NEElNEE-sticker, waardoor een verandering van dit systeem niet noodzakelijk is. Daarnaast heeft de gemeente de JAlJA-sticker pas drie dagen vóór de invoering aan burgers ter beschikking gesteld. Eelco Lulofs, bestuurder van MailDB; “Omdat er geen tijd is genomen om verspreidorganisaties te laten wennen aan dit systeem, worden er in deze overgangsfase mogelijk fouten gemaakt bij het bezorgen. De details van de klachten van inwoners worden niet rechtstreeks met de branchepartijen gedeeld. Hierdoor is het niet mogelijk om fouten te corrigeren. En na een eerste melding van inwoners krijgen adverteerders direct vanuit de gemeente Amsterdam een brief waarin melding wordt gedaan van de klacht met daarbij een verwijzing naar een boete bij herhaling."

Onjuiste milieuclaims
Ook storen de brancheorganisaties zich aan de onjuiste voorstelling van zaken die de gemeente Amsterdam schetst omtrent de gevolgen voor het milieu. Dit terwijl juist gerenommeerde instanties zich van de belangrijkste (milieu)claims van de gemeente hebben gedistantieerd. Bram ter Beek, manager branchevernieuwing bij KVGO, zegt hierover: "Het papier voor folders bestaat vrijwel geheel uit gerecycled papier. Uit alle studies blijkt daarnaast, dat, als er al hout gebruikt wordt, de branche meerdere bomen terug plant en dat daardoor de productiebossen in Europa groeien."

Folder-ja