Papieren en digitale folder versterken elkaar

  • 18-mei-2017

13 miljoen Nederlanders lezen wel eens reclamefolders. Daarmee blijft de folder onverminderd populair. Wel zien we een verschuiving. Het aantal digitale folderlezers stijgt; 7% (+2%) leest alleen digitale folders en 34% (+3%) zowel papier als digitaal. Deze stijging gaat echter nauwelijks ten koste van de papieren folder. Nog steeds leest 55% van de Nederlanders alleen een papieren folder. Daarmee blijft het totale folderbereik op peil. Dit blijkt uit de NOM Folder Monitor 2017.

Inspiratie en cadeau-ideeën belangrijke drijfveren

Het op de hoogte zijn van aanbiedingen en het bepalen waar te kopen zijn vaak genoemde redenen om fysieke en digitale folders te bekijken. Opvallend is dat het opdoen van inspiratie en cadeau ideeën steeds belangrijker wordt gevonden. Het onderzoek toont ook een opmerkelijk verschil: de papieren folder wordt in hoge mate ter ontspanning gelezen; “folders zijn leuk”, terwijl de digitale folder meer gebruikt wordt om producten te vergelijken en informatie over producten op te zoeken. De beide foldertypen hebben een andere functie en versterken elkaar hiermee.

Krachtig medium dat aanzet tot actie

De onderzoeksresultaten laten zien dat met 41% de folder het belangrijkste medium is voor hulp bij aankoopbeslissingen. Bij 43% van de huishoudens bepalen folders het boodschappenlijstje, de helft van alle folderlezers koopt regelmatig een product uit een folder. De fysieke en digitale folder is daarmee een krachtig (communicatie)middel dat aanzet tot actie.

Lees ook: "Het folderpakket een quity pleasure" op Marketingfacts.nl

Brancherapporten gratis verkrijgbaar

In de NOM Folder Monitor 2017 zijn ook de cijfers van een 7-tal branches bekeken; van supermarkt/slijterij, warenhuis tot slapen/wonen en mode/kleding. Benieuwd? Vraag kosteloos een brancherapport aan.

Lees ook Markt in cijfers - Modefolders in modevakblad Textilia.

Reden stickers plakken verandert

Stephan van den Eijnden, Voorzitter DDMA Businessgroep Verspreidingen: “Het onderzoek laat zien dat de rol van de folder stevig verankerd is. Het huidige systeem met NEE/JA- en NEE/NEE sticker werkt, al verandert de reden waarom mensen deze stickers plakken. Zo blijkt dat alternatieven (zoals digitale folders) belangrijker worden. Recente initiatieven die de individuele keuzes binnen het folderpakket mogelijk maken, blijken ook een nieuwe doelgroep aan te boren; het Nederlandse huishouden met sticker dat toch graag een pakket met papieren folders naar keuze ontvangt.”

Uitgebreid en representatiever onderzoek

Directeur Irena Petric van de NOM: “In de afgelopen drie jaar heeft de NOM Folder Monitor zijn bestaansrecht aangetoond: dit enige onafhankelijke onderzoek naar bereik en effect van folders wordt door zowel mediabureaus als verspreiders en adverteerders veel gebruikt. Voor NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) was dat de reden om opnieuw in te gaan op het verzoek van DDMA Businessgroep Verspreidingen om dit onderzoek ook in 2017 technisch te begeleiden. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. We zijn blij dat de 2017 editie van de NOM Folder Monitor aanzienlijk is uitgebreid: er worden veel meer folders (merken) gemeten dan in de vorige edities. Daarmee kan het onderzoek uitspraken doen over het gebruik van een groter deel van de markt dan voorheen. De resultaten van de NOM Folder Monitor zijn representatief voor de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder met toegang tot internet, folderlezers én niet-folderlezers. 6.616 respondenten hebben de vragenlijst dit jaar ingevuld.”

DDMA Businessgroep Verspreidingen

De leden van de DDMA Businessgroep Verspreidingen zetten zich in voor een verdere professionalisering van de distributienetwerken. Tevens genereert de groep volumecijfers en promoot zij huis-aan-huis folders/ongeadresseerd reclamedrukwerk als effectief communicatiemedium. De leden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de zelfregulering in de vorm van de NEE/NEE en NEE/JA sticker voor op de brievenbus.

Download hier de NOM Folder Monitor 2017.